tanie loty do Norwegii
TANIE LOTY DO NORWEGII
Bilety lotnicze do Norwegi. Tanie loty.
 
1.
Wylot
Przylot
Data wylotu
 
Data powrotu
 
X
W obie strony
dodaj trasę
usuń ostatnią
Pasażerowie
 
Dorośli:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Dzieci (2-12):
0
1
2
3
4
5
Niemowlęta (0-2):
0
1
2
3
4
zapisz i zamknij
Opcja lotu
Air lines
Klasa serwisowa
Air lines
Preferowane linie
Air lines
Zamknij
W obie strony, Ekonomiczna

Kuchnia norweska

Aby przekonać się, że co kraj, to obyczaj, wystarczy zawitać do pierwszej norweskiej restauracji – zastaniemy tu zupełnie odmienne, od polskich smaki. Kuchnia naszych skandynawskich sąsiadów jest oparta przede wszystkim na potrawach rybnych. Uwarunkowane jest to położeniem kraju – trudno zaprzeczyć, że mają ku temu doskonałe warunki. Dania - mimo, że w Norwegi stosuje się mało przypraw z powodu tego, że dotarły tu one bardzo późno - są smaczne, bardzo kaloryczne i pożywne - najpewniej za sprawą dość kapryśnej pogody i potrzeby rozgrzania się posiłkiem. Charakterystyczne dla Norwegów jest to, że ze względu na mało rejonów uprawnych, nie stosuje się tu zbyt wielu warzyw, a posiłki podaje się z ogromną ilością ziemniaków. Mimo swojej prostoty, są jednak serwowane w sposób bardzo schludny i smaczny.

Dzięki temu , że w kraju tym występują dość egzotyczne (patrząc z punktu widzenia Polaka) zwierzęta, kuszące jest spróbowanie potraw stworzonych na bazie ich mięsa. Odmienność, charakteryzująca surowość natury tego kraju, zapewnia zupełnie nowe doznania kulinarne turystom. Spróbować tu możemy na przykład potraw, przyrządzanych z wieloryba, foki, renifera, czy łosia. I choć skojarzenia z krainą szczęśliwości Świętego Mikołaja mogą przyprawiać o dreszcze na widok renifera na talerzu – warto zapoznać się bliżej z tym elementem kultury Norwegii. Na osłodę - często wykorzystywane są w kuchni również owoce leśne - maliny, jagody, czy moroszki, które stanowią też składnik bardzo smacznych deserów.

Najczęściej jednak podawane są tu potrawy z ryb (wszak to mięso jest najłatwiej dostępne): danie z dorsza suszonego zwane lutefisk oraz torsk – gotowany dorsz w towarzystwie ziemniaków. Fani kuchni egzotycznej, spróbować mogą dziczyzny - sztandarowa potrawą, jest przygotowywany z mięsa renifera specjał, zwany Reinsdyrstek (kotlet z renifera), oprócz tego również serwuje się sporo potraw z jagnięciny oraz baraniny. Kuchni norweskiej nieobce są także dania na bazie owoców morza, zwłaszcza homarów i przegrzebek.

Norwegia słynie także z produkcji własnych serów, które – choć zupełnie inne niż te, znane naszym podniebieniom – nie ustępują wcale jakością i smakiem najznakomitszym światowym gatunkom. Do najbardziej znanych należą: Jarlsberg – cieszący się największą popularnością; Gjetost (getmesost) - ser z koziego mleka, stosowany jako przekąski i na kanapki; Pultost, czy Nokkelost. Seromaniacy zdecydowanie powinni spróbować każdego z gatunków,  wszystkie bowiem są zachwalane przez najprawdziwszych koneserów.

Choć to kraj zupełnie odmienny kulinarnie od smaków, które znamy, mamy z Norwegami jednak coś wspólnego – uwielbiają biesiadować i posiłki spożywane w ich towarzystwie, stają się ucztą nie tylko dla ciała, ale i dla ducha – towarzysząca im, przemiła atmosfera, dodaje każdemu posiłkowi smaku. Potrawy przygotowywane przez norweskich kucharzy, charakteryzuje kunszt,  wykwintność i dbałość o najdrobniejsze detale – powoduje to, że już w trakcie podawania, potrawy urzekają nas i zachęcają do konsumpcji – zwłaszcza w tak doborowym towarzystwie.
Tanie loty do Norwegii
najniższe ceny biletów lotniczych
Wyszukiwanie hoteli:
Hotele w Norwegii
miasto:

data zameldowania:
data wymeldowania: